Theatersport en
Improvisatietheater

Theatersport

is een vorm van improvisatietheater, bedacht door Keith Johnstone in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Theatersport is een toegankelijke vorm voor spelers en publiek. Twee teams spelen een ‘wedstrijd’ tegen elkaar, waarbij ze worden geleid door een presentator. Een muzikant ondersteunt het spel en de voorstelling met muziek. Drie rechters vormen de jury en geven punten voor de scenes. Doel van de ‘wedstrijd’ is een mooie voorstelling voor het publiek te maken, wie er wint is volledig bijzaak!

De vorm van de voorstelling kan de spelers helpen om alert, enthousiast en energiek te blijven. De functie van de rechters is om het spel vooral te ondersteunen en verder te helpen. In Nederland is er een groot aantal verenigingen dat zich bezighoudt met theatersport, zoek maar eens met google naar ‘theatersport’ en de gewenste regio, en je zult er vast een vereniging vinden. 

De Voorstelling

De twee teams spelen om-en-om een scène, meestal volgens een format, ‘game’ genoemd. Er zijn veel verschillende games. De inhoud wordt altijd ter plekke geïmproviseerd op basis van gegevens uit het publiek. Vaak wordt er een locatie, voorwerp of ‘relatie tussen twee personen’ gevraagd. Maar ‘Een vergeten groente beginnend met een P’, is ook wel eens gevraagd.

Bij theatersport wordt veel gelachen. Soms is de spanning te snijden en houdt het publiek de adem in. Doel is om het publiek te ‘raken’. 

't is maar hoe je het bekijkt bij Dulcinea Theatersport Eindhoven

Andere vormen van improvisatietheater

Naast theatersportvoorstellingen spelen we andere vormen van improvisatietheater, zoals ‘De vloer op’ of lange impro’s. 

Bij elke vorm van improvisatietheater is de essentie dat de scene’s ter plekke geimproviseerd worden op basis van gegevens uit het publiek. De inhoud is niet voorbereid, alleen de vorm. 

We zijn ook in te huren voor demonstratievoorstellingen en workshops, of voor theater op maat voor je evenement. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Wil je een keer een voorstelling meemaken, kijk in de agenda voor onze eerstkomende voorstelling en meld je aan voor onze mailinglijst. Wil zelf een keer spelen, kijk dan eens op deze pagina. Heb je interesse in een lidmaatschap, informeer dan via de contactpagina naar de mogelijkheden.